Szemcsepp használat aranyszabályai

Mi az a szemcsepp? Mire jó?

A szemcsepp egy gyógyszer, pontosabban szemészeti oldat, a különböző szemészeti betegségek kezelésére használható. A szemészeti betegségek legegyszerűbb kezelési módja az úgynevezett helyi kezelés, amelynek módja a szemcsepp, szemkenőcsök, szemgélek alkalmazása. A helyi kezelés során kevesebb a mellékhatás, valamint sokkal nagyobb gyógyszer-koncentráció érhető el a szem szöveteiben, tehát sokkal hatásosabb is a többi gyógyszernél.

A szemcsepp hatóanyagtartalma szerint lehet antibiotikumos készítmény, allergiás szembetegség enyhítésére való készítmény, vagy műkönny oldat. Az előbbi elsősorban a bakteriális, vagy egyéb fertőzések kezelésére van kifejlesztve. Bakteriálisfertőzésesetén a szem körüli rész pirossá és duzzadttá válik. Általában ilyenkor csak az egyik szemünk érintett. Klasszikus példa rá a kötőhártya-gyulladás.  Az antihisztaminos szemcsepp az allergiás tüneteket enyhíti. Csökkenti a viszkető érzést a szemben, illetve csökkenti a szem környéki vérbőséget is. A műkönny pedig a szemszárazság kezelésére van. Különösen fontos a kontaktlencse viselők számára. A vizes oldatos szemcseppek fő oldószere és alkotórésze a víz, emellett sok esetben tápanyagokat és vitaminokat is tartalmaznak.

Hasznos információk a szemcsepp használata előtt

Akármelyik okból is használsz szemcsepp készítményeket, fontos a rendszeresség, és hogy az orvos utasításainak megfelelő ideig alkalmazzuk. A tünetmentesség még nem jelent teljes gyógyulást. A hatóanyag adagolása, ahogy a többi gyógyszer esetében is, a szemcseppeknél is nagyon fontos. A cseppek dobozán szerepel a pontos hatóanyag-koncentráció, és gyakran az egy csepp által tartalmazott hatóanyag is. Az orvos rendszerint utasítást ad arra, hogy naponta hányszor, hány cseppet csepegtessünk a szemünkbe. Ez a mennyiséget semmiképp se lépjük túl, hiszen nem ismerjük a következményeket.

A szemcsepp hatóanyagai mellett figyelni kell a tartósító, konzerváló szereket is, mert esetenként allergiás reakciót válthatnak ki. Ha tisztában vagyunk azzal, melyik összetevőre vagyunk érzékenyek, akkor egyeztessünk az orvosunkkal, vagy a gyógyszerésszel, mielőtt megvesszük a terméket.

Ugyanígy ügyeljünk a szavatossági, lejárati időre is. A lejárt szemcsepp a jobbik esetben hatástalan lehet, de rosszabb esetben felülfertőződés miatt gyulladást, fertőzést okozhat a szemben. A tárolás mindig hűvös, száraz helyen, lehetőleg hűtőben történjen. Valamint soha ne adjunk kölcsön a szemcseppünket. Nem higiénikus, és sokat árthatunk vele másoknak és magunknak is.

Minden új készítmény használata előtt alaposan olvassuk el a betegtájékoztatót.

A szemcsepp helyes használata

  1. Először is a szemcsepp használata előtt alaposan mossuk meg a kezünket. Csakis tiszta kézzel nyúljunk a szemünkhöz. Valamint arra is figyeljünk, hogy a szemcsepp csúcsa ne érintse meg a szemhéjat, mert így a kórokozók a szemcseppbe kerülhetnek, és a másik szemet is elfertőzhetik. A szuszpenziós szemcseppeket a használat előtt mindenképpen fel kell rázni, mert a leülepedő részecskék miatt a koncentráció jelentősen megváltozhat. Ha nem tudjuk, nekünk milyen van, akkor sem ártunk vele, ha megmozgatjuk kicsit a folyadékot, mert a cseppentő alján maradt erős koncentrátum irritálhatja a szemet.
  2. Ha másnak csepegtetünk szemcseppet, akkor kérjük meg, hogy feküdjön hanyatt. Így könnyebb koordinálni a dolgot és stabilabb a tartás is. Ha magunknak csináljunk, akkor óvatosan döntsük hátra a fejünket. Az alsó szemhéj lehúzásával a kötőhártya áthajlásába kell bejuttatni a cseppet. Az orrgyök mellett futó könnycsatornára érdemes az ujjunk begyével finom nyomást gyakorolni, hogy a szemcsepp szinte teljes mennyiségben fel tudjon szívódni a kötőhártyán át és minél kevesebb menjen mellé. Ha lehet, ne pislogjunk vagy csukjuk be a szemünket azonnal. Várjunk egy kicsit, majd akkor is pislogás helyett csukjuk be a szemeinket egy időre.
  3. Ne használjunk egyszerre több készítményt. Ha mégis szükséges, akkor várjunk legalább tíz percet a két szemcsepp használata között, különben az utóbb alkalmazott csepp kimossa az előbbit, mielőtt az felszívódhatna és kifejthetné a hatását. Ilyenkor érdemes lehet kombinált szemcseppet választani. Az ilyen szemcsepp – eoptika.hu – többféle hatóanyagot tartalmaznak.
  4. A szemcsepp flakont tartsuk nekünk kényelmesen, és egyenletes erősséggel nyomjuk, így nem fog túl sok folyadék a szemünkbe jutni. Ha lehetőségünk van rá, ki is támaszthatjuk a kezünket.

Honnan tudni, hogy félrement a szemcsepp?

Ha a szemcsepp félrement, azt egyrészt érezzük az arcunkon. Ilyenkor töröljük le és próbálkozzunk újra. Amennyiben kesernyést ízt érzünk a szánkban, az azt jelenti, hogy túl sokat pislogtunk, vagy nem nyomtunk a megfelelő helyen. A szemcsepp ilyenkor a garat és az orrüreg felé távozott ezért érezzük az ízét.

Milyen veszélyei vannak a szemcsepp használatának?

Ha bármi különös dolgot, rossz érzést tapasztalunk, keressük fel az orvosunkat. A szemcsepp is gyógyszer, lehetséges mellékhatásokkal.