Mikor válaszunk elektromos radiátorok közül?

Mik a különbség az elektromos radiátorok és az elektromos konvektorok között?

Megfelelő feltételek mellett az elektromos fűtés gazdaságosabb a hagyományosnál. Kiépítése – azaz radiátorok felszerelése – pedig a negyede. Ha kicsi a lakásunk, akkor ezek a számok még kevesebbek. Ezek a rendszerek napelemekhez is köthetők. Így kapunk egy szinte teljesen környezetbarát otthont. A képlet természetesen nem ennyire egyszerű. Számos szempontot figyelembe kell vennünk, mielőtt kiépítjük vagy korszerűsítjük otthonunk fűtésrendszerét, és ehhez az első lépés a tájékozódás.

Az elektromos radiátorok viszonylag újak a piacon. Nem szabad őket összetéveszteni a villanyradiátorokkal. A villanyradiátorok valójában villany konvektorok, és nem radiátorok. Az elektromos radiátorok falra szerelhető fűtőtestek, és számos felső kategóriás elvásárnak kell megfelelniük. A hőközlési módokban is eltérnek. Az elektromos konvektorok úgy fűtenek, hogy felmelegítik és mozgásba hozzák a helyiségben található levegőt. Ha a készülék kikapcsol, a folyamat azonnal leáll. Az elektromos radiátor nem csak konvekciót, hanem hősugárzást és bizonyos mértékű hőtárolást is biztosít. Ha az elektromos radiátor kikapcsol, a benne található hőtároló közeg leadja az elraktározott hőt, tehát a fűtési folyamatnak nincs azonnal vége. Így biztosítják az egyenletesebb fűtést.

Milyen költségekkel kell számolni elektromos radiátorok esetén?

Ahogy már szó volt róla, az elektromos fűtésrendszer kiépítése kevesebb, mint a fele a hagyományos gázfűtéses rendszernél. Ugyanez igaz a rendszer megterveztetésére is, illetve az engedélyek beszerzésére. A számok azonban függenek néhány dologtól. Ilyen a szobák mérete, a lakás/ház szigetelésének minősége, és természetesen attól is, hogy számunkra mi az ideális szobahőmérséklet. Ha a szigetelés nem megfelelő, akkor rendkívül nagy a hőveszteség, ami miatt jobban kell fűteni, ez pedig az egekbe lökheti a villanyszámlát. Ugyanúgy igaz ez a nem megfelelő nyílászárókra is.

A fűtésrendszer gyorsan kiépíthető, és minimális tervezést igényel. A meglévő hálózatot nem kell átalakítani. Elég a radiátort felszerelni a falra, és már használható is. Gyári tartozék a tartókeret, aminek rögzítéséhez szinten elegendő egy segítő kéz, ami tartja addig, amíg mi a csavarokkal foglalkozunk.

Bár ezt a tervezőknek kell elsősorban figyelembe venniük, de nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a lakásunk elektromos hálózata elbírja-e a fűtőtestek általi plusz terhelést. Ezekről könnyedén tájékozódhatunk online, hiszen készülékenként eltérő adatokról van szó.

Kisebb házakhoz és lakásokhoz ideális fűtési megoldás lehet, nagyobb lakásoknál pedig praktikus kiegészítő fűtés. Különösen igaz ez olyan helyiségek esetén, ahol gyorsan szeretnénk felfűteni, mint pl. a fürdőszobában. Gyerekszobákhoz is ideális. A legtöbb elektromos radiátor beépített termosztáttal rendelkezik és automatikusan ki-és bekapcsol, amikor a hőmérséklet megváltozik a szobában. Segítségével könnyen egyenletes hőmérsékletet biztosíthatunk a picik számára.

Nyaralóba, vagy más időszakosan lakott épületbe, ahol a téli fagymentesítés a cél vagy az időszakos használat miatt nem érdemes bevezetni a gázt. A ház gyorsan és gazdaságosan felfűthető. A legújabb modelleknél van fagymentesítő mód is van, így a fűtőtest folyamatosan, néhány fokos hőmérsékletet biztosít a lakásban.

Ha már nincs szükség a fűtésre, akkor elég letekerni a termosztátot, vagy a programkapcsolóval ki is kapcsolhatjuk a készüléseket.

Hogyan működnek tehát az elektromos radiátorok?

Az elektromos radiátorok belsejében minden esetben található egy hőtároló közeg. Ez lehet valamilyen folyadék, lehet egy speciális hőtároló réteggel ellátott készülékház, de lehet egy tömör öntöttvas elem is. A működtetés közben ez a hőtároló közeg átmelegszik. Amikor a készülék kikapcsol, a fűtési folyamat nem áll le azonnal, hanem a hőtároló közeg elkezdi leadni az előzőleg eltárolt hőt.

A készülékeknek magas minőségi rátának kell megfelelniük. Csak annyira melegszenek át, ami még nem balesetveszélyes. Arra viszont körültekintően ügyeljünk, hogy ezek elektromos készülékek, tehát olyan messzire helyezzük őket a víztől, amennyire lehet. Semmiképp se helyezzük őket kád vagy toalett fölé, csap alá.

Mik az elektromos radiátorok hátrányai?

Nagyobb lakások és házak esetén nagyobb teljesítményre van szükség, ami nagyobb költségekkel jár. Tudnunk kell, hogy az áramszolgáltató egyáltalán biztosítani tudja-e a szükséges teljesítményt, hiszen a házban más elektromos készülékek is működnek. A teljesítmény függvényében növelt keresztmetszetű elektromos vezetékeket igényel a lakáson belül és növelt méretű biztonsági megszakítót is kell az áramszolgáltatótól igényelni.

Sajnos nem annyira környezetkímélők, mint első ránézésre hinnénk, ha nem napelemes rendszerhez vannak csatlakoztatva. Bár a felhasználási helyen tiszta megoldásnak tűnik, az áramot erőművek állítják elő, ami rengetek folyamaton megy keresztül, mielőtt eljut a lakásunkba. Eközben olyan energiahordozókat használnak fel, mint a nukleáris, földgáz, szén, és csak kis hányadban megújulókat, mint a víz, nap vagy szép.

Praktikák az elektromos radiátorokhoz

Egyes áramszolgáltató lehetőséget adnak kedvezményes áram igénylésére. Ezt többféleképpen is nevezhetik: vezérelt-, éjszakai vagy csúcson kívüli áram. Ebben az esetben egy második mérő órát is telepítenek, ami közvetlenül az üzemeltetni kívánt fűtőtestekhez kötnek. Ezt az áramot a szolgáltató időzíti: naponta többször ki-és bekapcsolja. Erről érdemes a szolgáltatóknál tájékozódni.