Mikor használjunk szemcseppet?

Mire jó egyáltalán a szemcsepp?

A szemcsepp bizonyára mindannyiunk számára jól ismert termék, amivel már találkoztunk néhányszor életünk során, betegségek esetében. A szemcsepp azonban a mindennapi életben is fontos szerepet játszhat, hogyha megfelelően van használva. Minden harmadik ember szemszárazsággal küzd, ami általában csak gyenge mértékű, és főleg az esti órákban jelentkezik, ezért az emberben nem is kifejezetten tudatosul, hogy ez probléma. Később azonban komolyabb hatásai is lehetnek a szem szárazságának, vagy megnehezítheti az ember életét is.

Mit kell tudni a szemcseppről és a szemszárazságról?

A szemszárazság valóban sok embert érint, és kifejezetten szárazszem szindrómáról is beszélhetünk, amelynek során kellemetlen tüneteket észlelhet saját magán az ember. A szem fókuszálóképessége csökken az esti órákban, vagy a monitor előtt ülve, de akár a mindennapi életvitel folyamán is szúró, viszkető érzést tapasztalhat az ember. Így nem is lesz az esti órákra kedve az embernek aktívan részt venni valamilyen vizuális befogadású programhoz, ami az élet számos területét lefedi. Száraz szemmel nem szívesen olvas az ember, a munka csak még nagyobb ellenérzést fog kiváltani, de még egy jó sorozat sem mindig kecsegtető ilyen feltételek mellett.

Talán meglepő, de a legtöbb ilyen kellemetlen panasz könnyedén orvosolható egy egyszerű szemcsepp segítségével. A szemszárazság legfőbb oka ugyanis, hogy kevés könnyet termel az ember szeme. Ez eddig elég evidens tudás, de mitől is lesz kevesebb a könny? Legújabb kutatások bizonyítják, hogy amióta áttértünk a monitor előtti hosszú órákra, a szokásaink teljesen megváltoztak az egészségünk szempontjából. Kevesebbet alszunk, mozgunk vagy kommunikálunk szóban. Ez kihatással van az egészségügyi állapotunkra, a testtartásunk hosszútávú megváltozásához vezet, a sok üléstől komoly problémák és elhízás is kialakulhat. Láthatjuk, milyen sokrétű probléma ez, ha nincs megfelelően kezelve a gyakorlatban, hanem figyelmen kívül hagyjuk a testünk jelzéseit: most már ideje járni egy kicsit, és végre lecsukni a szemed néhányszor. A monitort bámulva a pislogásaink száma csupán töredéke a természetes értéknek, így nem is várhatjuk el, hogy a nedvessége is a normális mértékben fennmaradjon. A reflexeken azonban nehéz változtatni. Megtanulhatjuk, hogy minden néhány perc monitorozás után néhány másodpercig nézzünk el attól, jártassuk körbe a tekintetünken a szobán, pislogjunk. A monitor szemüveg szintén remek megoldásként szolgál ennek az elkerülésében. Azonban, ha reflexeinkben nem bízunk, és valamilyen gyors és azonnali megoldásra van szükségünk, ami néhány száz forintba kerül csupán, akkor a szemcsepp lesz az, amire nekünk szükségünk van.

Szemcsepp kontaktlencsét viselőknek

A kontaktlencse érzékeny kiegészítője a szemnek, amit puszta vízzel nem is lehet mosni, csak a saját tisztító és tárolófolyadékja érhet hozzá. Éppen ezért, nem is minden szemcseppet használhat az ember, hogyha a lencséket viseli. Ma már azonban számos olyan termék létezik, amely kifejezetten a kontaktlencsét viselőknek készült, de vannak köztük olyanok is, amit lencsével vagy anélkül is tudunk használni, így nem kell arról gondoskodnia az embernek, hogy mindkét eshetőségre legyen nála szemcsepp.

Milyen gyakran használjuk a szemcseppet? Mennyit?

Naponta többször is használhatjuk ezt a terméket, de az egyes használatok között ajánlott néhány óra különbség. Fontos, hogy a túlzott használat még kárt is okozhat, ez szinte mindenre igaz. A cél itt az lenne, hogy az ember a saját könnytermelését pótolja, ne pedig helyettesítse. Mindig a megfelelő készítményt használjuk, és különösen érdemes odafigyelni a lejárati időre is. A legtöbb embernek nincs sűrűn, napi szinten szüksége a száraz szem kezelésére, ezért elképzelhető, hogy néhány embernek nem fogy el a szabatossági idő alatt a terméke, azonban ennek ellenére se használjuk fel. A műkönnyek általában szobahőmérsékleten jól tárolható kiegészítői a mindennapoknak, de mindenképpen érdemes ennek ellenére elolvasni a használati útmutatót is.

Megtudtuk tehát, hogy a szemcseppek nagy segítséget jelentenek mindazok számára, akik naphosszat a gép előtt ülnek, a telefonjukat nyomkodják pislogás nélkül, és persze azokszámára is, akik ettől függetlenül szenvednek a száraz szem érzetétől. Érdemes megnézni több fajta műkönnyet is, felismerni a saját egyéni tüneteinket, és ahhoz mérten választani a termékek közül. Ahogy azt már írtam, kontaktlencsésként sem kell lemondanunk a termékről, ami nagy előny, hiszen éppen a lencse miatt fárad el az ember szeme az esti órákra, egy kis rásegítéssel azonban akár az egész éjszakát is át lehet mulatni a lencsékben. Érdemes tehát több szempontból is megvásárolni egy ilyen terméket, nem is beszélve arról, hogy rendkívül kevés helyet igényel, így a legkisebb női ridikülben is könnyedén magával viheti az ember, hiszen sosem tudhatjuk előre, mikor lesz rá szükség legközelebb. A legjobb tehát, ha mindig kéznél van egy termék, ami a biztonságos látást és a kényelmet egyszerre biztosítja.