Megoldás a problémára – avagy mire jó a Patch kábel

Rátalálásunk a Patch kábelre

Nemrég át kellett rendeznünk a lakást, ugyanis új bútorokat szereztek be a szüleink. Nem is gondoltuk volna azonban, hogy ez mennyi felszerelés és bútor újragondolásával is fog majd járni, vagy, hogy a patch kábel halommal mi is lesz. Hiába a szép új kanapé és dohányzóasztal, rengeteg akadályba ütközött a nappalink átrendezése. Egyrészt a helyiségben található a rooterünk, ahová ugye minden olyan készüléket kell csatlakoztatnunk, amiket nem a WI-Fi-n keresztül szeretnénk az internethez kötni. Ilyen az okostévé, az öcsém szobájában álló PS4 vagy éppen egy asztali számítógép a szomszédos szobában. Sajnos eddig nem nagyon érdekeltek a műszaki jellegű dolgok, ellenben most utána kellett néznem minden ilyesminek. Sajnos a rootert át kellett helyeznünk néhány méterrel. Így azonban azzal is szembesülnünk kellett, hogy a kábelek nem lesznek elég hosszúak ehhez a művelethez. Nem volt elég még az asztal sarkát lefaragni, újraforgatni vagy háromszor egy polcot és a padlószőnyeg szélét kiigazítani centiméterenként, még akkor erre is megoldást kellett találnunk. Sajnos a kábelek nevét nem tudtam, de az interneten hamar ráleltem a Patch kábel kifejezésre, amely a leírtakból megtudva egy igazán hasznos és változatos univerzális összekötőelem.

Mi is az a Patch kábel

Nos, a Patch kábel lényegét igazából már leszűrhettük a korábban leírtakból, internetet igénylő vagy internethez csatlakozni képes eszközök kapcsol össze a hálózattal. Egy univerzális kábeltípusról beszélhetünk, amely rendkívül széles méretváltozatban kapható és remekül hasznosítható. A Patch kábel ezer megabit adatátviteli sebességre képes másodpercenként, tehát igazán gyors internetkapcsolatot biztosít számunkra. Emellett akár félméternél is rövidebb változattól egészen hosszú kábelekig kapható, akár tizenöt méter vagy annál nagyobb méretben is. Vékony, nem igényel sok helyet a szélessége, könnyedén hajlítható, ezáltal pedig mi is könnyedén elhelyezhetjük, hiszen képes felvenni annak a bútornak vagy kanyarulatnak a formáját, ahol éppen vezetni szeretnénk. Betehetjük a szőnyeg alá, a fal és padló ütközésénél haladó derékszögbe, könyvespolcon vezethetjük át a könyvek mögött is akár. Ha esetleg egy ajtó küszöbénél kell elhelyeznünk, megfelelő rögzítéssel biztosan nem fogunk elbotlani sem benne, így biztonsággal kezelhető és elhelyezhető, így pedig helyet is spórolhatunk vele. A Patch kábel tehát nem igényel sok helyet, ízlésesen el tudjuk rejteni, és akár több szobán keresztül is átvezethető.

Ötletek a Patch kábelhez

Persze elhelyezhetjük a patch kábel vezetékeket a korábban leírtak szerint is, azonban még számos lehetőségünk van, amikor ezekkel az eszközökkel dolgozunk. Ilyen például egy iroda vagy egy iskolai informatikaterme. Itt a kábeleket lehetetlenség lenne mind a routerbe vezetni, azonban arra sincs legtöbbször lehetőség, hogy a WI-Fi-t igénybe vegye az ember, hiszen például az iskolákban a diákok a mobiljukról is azt használják, így a gépek internetelérhetőségét is kurtíthatná ez a lehetőség. Így tehát általában, mint azt a kis kutatásom során megtudtam, a Patch kábelekhez léteznek bizonyos Patch panelek is, amely éppen ezt a problémakört hivatottak megoldani. Ezek lényegében megegyeznek a hosszabbító vagy inkább elosztó lehetőségeivel, ugyanis több Patch kábelt is tudunk bele csatlakoztatni. Természetesen ebben az esetben sem csupán egyetlen méretről beszélhetünk, különféle méretekben is beszerezhetjük az alábbi terméket. Így néhány otthoni számítógéptől egészen egy nagyteremnyi számítógépet is csatlakoztatni tudunk majd könnyedén az internethez.

Ha pedig nem szeretjük a rendetlenséget, akkor ideális megoldás lehet a Path panel Rack szekrényben való elhelyezése. Ez a szekrény egy kifejezetten informatikai eszközök tárolására készített tároló, amelyben minden az ilyen kütyük méreteire van kialakítva, így pedig a Patch panelt is könnyedén beleszerelhetjük, vagy eleve olyan szekrényt is választhatunk, amely a Patch kábelekhez megfelelő aljzatokkal rendelkezik. Ez egy igazán jó megoldás lehet, hogyha nem szeretnénk rendetlenséget vagy a köteges kábelek sokaságában elesni. Ellenben egy Rack szekrény igényes, elegáns külsőt tud kölcsönözni a helyiségben még ilyen körülmények között itt, ezért olyan jó találmány, ráadásul kis helyen is elfér, nem kell azon aggódnunk, hogy a fél szobát el fogja foglalni. Ha pedig a fali változatot választjuk, még tovább spórolhatunk a hellyel.

A Patch kábelekről összességében.

Ezek a kábelek tehát igen hasznos találmányok, többfajta eszközt is tudunk a segítségükkel az internethez, a hálózathoz kapcsolni, panelekben és szekrényekben ízlésesen elhelyezhetők, széles méretválasztékban kaphatók, könnyűek, végkonyak, rugalmasak. Ha eddig valaki nem próbálta ki, vagy éppen most jött rá, hogy éppen egy ilyen vezetékre lenne szüksége, ne habozzon! A mérettől függően párszáz forinttól már meg tudjuk vásárolni ezeket a kábeleket. Remélem, ha csak egy kicsit is, sikerült segítenek a vásárlásukban. A Patch kábelekért igazán megéri.