Kata bevallás, avagy a hogyan adózzunk KATA-san és milyen változtatások történtek az adott adózási formában?

Kata bevallás, avagy a KATA adózási formáról általánosságban

Alapvetően úgy gondolom, hogy a legtöbbünk számára, pláne ha már valaha, valamilyen dimenzióba megfordult a fejünkbe, hogy kisvállalkozók legyünk, akkor valamennyire nyilvánvalóan tisztában vagyunk azzal, hogy mit is takar ez az adózási forma és miért szükséges ehhez, általában az, hogy mindig tisztában legyünk a legújabb törvénymódosításokkal. Mint valószínűleg senki számára nem lesz ez új információ, de a KATA adózás a lehető legkedvezőbb tételes adózási formája a kisvállalkozóknak, hiszen számos olyan jellegű lehetőséget nyit meg előttük, mely során a kisvállalkozásukat viszonylag kedvező körülmények, illetve kedvező adófeltételek mellett ki tudják teljesíteni. Én személy szerint abszolút úgy gondolom, hogy amennyiben gondolkozunk azon, hogy lassan elkezdjünk egy vállalkozást és azt szépen lassan felépítsük, akkor először gondolkozzunk kicsibe, próbáljuk meg kis adózóként és kezdjük el felépíteni mindazt, amit elgondoltunk. Ugye ennek az adózási formának a lényege, hogy az évi bevételünk semmiképpen ne haladja meg az évi 12.000.000 forintos összjövedelmet, vagyis a bevételnek az összege nem haladhatja meg ezt az összeget. Illetve abban az esetben amennyiben meghaladja ezt az összeget, akkor az áthaladott összeg 40%-át kell leadózni, mely azért annyira nem éri meg, főleg ha jelentős összeggel lépjük át. Gondoljunk csak bele. Ha 2.000.000-val lépjük át az összeghatárt, akkor már 800.000 Forint-ot kell befizetnünk, ami azért annyira nem kedvező, tekintve, hogy ugye ettől függetlenül a rendes adót is fizetnünk kell, ami havi 50.000 forint.

A Kata bevallás során hogyan kell számolnunk?

Tehát ha ezeket számba vetjük, akkor elég komoly összeget tudunk itt leadózni. Amennyiben ezeket így mind átgondoltuk arra a megállapításra jutunk, hogy igazából akkor érdemes a KATA adózásba belevágni, ha az évi jövedelmünk nem haladja meg a 12.000.000 forintot. Bár úgy hiszem ez egy kezdő vállalkozásnál, hónapokra lebontva 1.000.000 forintra egészen komoly összeg így jócskán bele lehet még férni az adott keretbe. Ezen felül én személy szerint úgy gondolom, hogy alapvetően tényleg egy kedvező adózási formáról beszélünk csak érdemes folyamatosan nyomon követni a változásokat. Például idén a 2021 is komoly változásokat hozott, ugyanis a 40%-os adóterhet tovább terjesztették arra az esetre is, ha mondjuk, átlépjük az egy embernek, magánszemélynek, cégnek utalt évi 3.000.000 forintos keretet. Amennyiben ez megtörtént, szintén a 40%-os adó lép érvénybe, mely arra az összegre érvényes amennyivel meghaladja az évi keretet. Tehát ha az évi egy személynek, vállalkozásnak történő utalás összege 5.000.000 forint, akkor arra a 2.000.000 forintra vonatkozik a 40%-os adó terhe, amely meghaladja a 3.000.000 forintot, vagyis a határ összeget. A határ összeg felett 40%-os adóterhet helyez ránk az állam. Ami viszont 2.000.000 összegnél már 800.000 forint. Tehát amennyiben előre látjuk azt, hogy ilyen jellegű összeget kell utalni majd egy személynek évi szinten akkor lehetséges, hogy nem ez az adózási forma számunkra a legkedvezőbb. Persze abszolút lehet, hogy megéri ettől függetlenül is, főleg ha valami egészen minimális összeggel lépi túl.

A Kata bevallás menete

Maga a bevallás nem egy bonyolult dolog. Ellenben szükséges, hogy az adott adóévre pontosan tudjuk, mennyi bevételünk volt. Ehhez kérhetünk jövedelemigazolást a NAV-tól, kideríthetjük tőlük azt is, van-e adóhátralékunk. Ezt mindenképen fizessük be, ha volt. De az is igaz, hogy kötelesek vagyunk év közben vezetni a bevételeinket és a számláin nyár óra online is a kiállítás napján feltöltésre kell kerüljenek a NAV adatbázisába.

Így tehát a Kata bevallás napján már tulajdonképpen csak ezeket kell összeszámolnunk. Ezresre kerekítve szükségünk lesz az éves jövedelmünkre, ezt kell bevésni, illetve nyilatkozni, ha volt olyan partner, akinek éves szinten több, mint 3.000.000 forintot számláztunk.

A 20Kata nyomtatvány kitöltése után mindenképpen online kell benyújtanunk a nyomtatványt a NAV-nak – ez alól az adószámmal rendelkező munkavállalók a kivételek. Vagy az online nyomtatványkitöltőt kell alkalmazzuk, vagy a jól megszokott ÁNYJK-t, aztán az ügyfélkapun át online benyújtani a bevallásunkat.

Miért érdemes a KATA adózást választani és a KATA bevallást?

Úgy gondolom, hogy mindettől függetlenül megéri ezt az opciót választani, hiszen alapvetően abszolút jó ez a KATA bevallás. Én személy szerint úgy gondolom, hogy abszolút jó opció ez főleg, hogy igazából egy rendkívül kedvező adózási formáról beszélünk. Én személy szerint mindenképpen úgy gondolom, hogy érdemes kipróbálni ezt az adózási formát, hiszen felettébb kedvező. Viszont úgy gondolom, hogy emellett egyértelműen érdemes egy könyvelőt, vagy egy szakembert megkérni arra, hogy segítsen nekünk értelmezni és elkészíteni a KATA bevallást, hiszen egyértelműen abban az esetben, ha nincsen adóbevallás készítésben vagy akár kisebb magánvállakozás alapításában, akkor feltétlenül érdemes egy szakember segítségét kérni abban, hogy kissé irányítson minket ebbe a folyamatba, hiszen lehetséges, hogy enélkül abszolút ellennénk veszve.