Az első plotterem története

A plotter vásárlása mindig problémás, de hogyan lehet ezen segíteni

Nemrég az iroda fontos feladattal bízott meg, szerezzek egy plottert. Őszintén szólva, eddig azt sem tudtam igazán, mi az, de ezen hamar változtattam, mert egy egész csomó kritériumot is vágtak a fejemhez, meg persze egy bizonyos határt is, ami alatt be kellett szereznem a plottert. Persze rögös az út, hogyha valaki olyan dologban próbál meg jeleskedni, amihez korábban nem értett, de szakértő segítségével és saját utánajárással végül sikeresen beszereztem a plottert. De akkor itt az ideje, hogy elmeséljem az egész történetet az elejétől a végéig.

Hogy jött a plotter ötlete

Az irodánk, pontosabban a reklámcég régóta foglalkozik hirdetésekkel. Ebbe pedig nem csak az tartozik bele, hogy az interneten fizetett hirdetéseket alkalmazunk, hanem számos egyéb módja is van egy hirdetésnek, legyen szó itt éppen egy cipőmárkáról, egy rendezvényről vagy valamilyen műszaki cikkről. Kis vállalkozás vagyunk, de éppen a fejlődés útjára léptünk, így akadt egy kis felesleges pénz, hogy végre magunk csinálhassuk a plakátjainkat. Ugye ha a fővárosban jár az ember, nem egy hirdetéssel találkozik. A metró aluljárójában oldalt, kis keretezett képekként, a mozgólépcső oldalának két fogódzkodója között, vagy magán a metró szerelvényén is rengeteg posztert találhatunk. A föld felett talán pedig még többet. Hiszen hány olyan oszlop van Budapesten, amelyek gyakorlatilag csak arra szolgálnak, hogy körben poszterek legyen rajta mindenkinek látható helyen? A plázában, a boltok kirakatában, LCD képernyőkön is jobb vagy rosszabb esetben. Azt mindenesetre elmondhatjuk, hogy ezeket a reklámtermékeket bizony elő is kell állítani valakinek. Nos, részben ezzel foglalkozunk mi, hogy minél több emberhez eljuthasson egy-egy termékről vagy eseményről az információ. Nos, ehhez kellett a plotter.

Mit tudtam meg a plotterekről?

Nem állítanám biztosra, hogy nagymestere lett a témának, de arról biztosan be tudok számolni, hogy én milyen plottert választottam, és az mit tud. Nos, itt is a kutatásom eredménye, és hogy miért erre a darabra esett a választásom. Az első pont, ami megfogott, hogy nagy mennyiségben képes ez a plotter folyamatos nyomtatásra. Mivel van az úgy, hogy bizonyos posztereket akár több száz darabban kel nyomtatnunk, így úgy gondolom, hogy ez a pont elengedhetetlen ahhoz, hogy egy igazán előnyös darabot is válasszak a számunkra. A készülék egyébként egy harminchat hüvelykes, áramvonalas darab, ami szerintem éppen ideális méret, el is fér, és az áramvonalnak köszönhetően majd jól is fog mutatni az irodában. Persze, egy gépnél nem a kinézete az elsődleges, azonban én személy szerint úgy vélem, hogy egy letisztult, kellemes munkakörnyezet, amely tényleg nem csak a szemnek, de a léleknek is szép, akkor a munka is sokkal könnyebb és jobb megy, mintha egy negatívabb, esetleg rendetlen helyen tartózkodnánk. Ezt pedig ne rondítsa el egy hatalmas, otromba gép sem. A nyomtatókocsija is kifejezetten kiemelve gyors ennek a darabnak, ami megint csak olyan előny, amit kerestem a plotterben. Kiemelten jók a nyomtatás színei. Öt színnyomásos rendszere van, tisztább minőségű, mint sok más darab a piacon. Habár ezen a szinten a technika szerintem már olyan mértékek között mozog, amelyet emberi szem nem tud megkülönböztetni felbontás szempontjából, azért a nyomtatásnál még elég kétesélyes a dolog. Éppen ezért, a legjobbat akartam a pénzemért, ahogy azt mindig mindenki, érhető módon. Ami nagyon fontos volt a számomra, hogy felhő alapon is működő gép, hiszen nagyon sok fáradtságot tud az ember megspórolni saját magának, hogyha egy ilyen gépbe fektet. Mintha csak az analóg világból végre átkerülne a digitálisba. Így tényleg mindent elég a számítógépünkön intézni, és végre nem kell azon aggódni, hogy a kábeleket, mit és hova dugdossunk, hol tároljunk, hogyan. Szerintem így sok nyomtatásom akár feleannyi idő alatt is kész lehet, mint korábban. Nekem talán ez volt a fő választási szempontom.  

De miért a plotter?

Nos, minden otthonba és irodába más és más nyomtató vagy plotter az ideális. Érdemes figyelembe venni a választáskor olyan fontos dolgokat, mint hogy hányszor és milyen hosszú ideig fogjuk használni, illetve az is fontos, mennyit fogunk vele mennyiségre nyomtatni. Ami azt illeti, ezt nehéz lenne segítség nélkül pontosabban megítélni, remélem tudtam egy keveset segíteni ezzel a cikkel. Ha pedig így van, és a plotter mellett döntöttünk, a fenti linkre is látogassunk el, hogy a legjobb minőséget kapjuk az adott áron. Sok sikert mindenkinek a plotter beszerzéséhez, remélem, hogy hozzám hasonlóan zökkenőmentesen fog telni a kereséssel eltöltött idő. Úgyhogy nincs más hátra: irány a plotterek világa!