A pályázatok lelke, avagy a közbeszerzési tanácsadó munkája

A közbeszerzési tanácsadó, mint a pályázat motorja

Mikor először foglalkoztam az újdonsült alapítványunk profiljába belevágó pályázat kereséssel úgy éreztem teljesen elveszek azoknak sűrűjében és minden létező energiámat felszívja pusztán csak a kutatása annak, hogy milyen pályázatra adjuk be jelentkezésünket. A végkimerültség határán végül számomra teljesen egyértelművé vált, hogy ez így nem mehet tovább! Én is rendkívül elfáradtam, a fontosabb alapítványt előre mozdító munkálatok semerre sem haladtak, egy helyben toporogtunk, miközben az ídő pedig csal telt és telt. Így úgy döntöttem a munkatársaimmal közösen, hogy egy szakembert hívunk segítségül. Így felvettünk egy közbeszerzési tanácsadót, aki a pályázatok koordinálására van specializálva, hiszen ez a szakterülete. Mondanom sem kell életem legjobb döntései közé tartozott, hogy ezt megléptem, ugyanis hatalmas terhet vett le a vállamról. Az ő feladata lett a pályázatok figyelése és annak a jelzése az irányomba, amennyiben talál az alapítvány profiljába illőt. Így nekem rengeteg időm szabadult fel és végre tudtam segédkezni a pályamunka összeállításában is.

A közbeszerzési tanácsadó munkája

Maga a közbeszerzési tanácsadó, egy már diplomás  külön erre a területre szakosodott képzéssel rendelkező szakember. Fő feladata, mint már a fentiekben is említettem a pályázatok koordinálása, illetve specifikus levezénylése. Miután otthonosan mozog a jogi nyelvezetben képes átlátni az adott kiírás buktatóit. Ami számomra speciel hatalmas segítség volt hiszen én a jog világában nem tájékozódom olyan tisztán, hogy az ilyen jellegű problematikákat észre vegyem. Ráadásul egyébként a legtöbb közbeszerzési tanácsadó alapvetően jogi diplomával rendelkezik, pontosan avégett, hogy a felmerülő kérdésekben kompetens legyen. Egyébként nem követelmény a jogi diploma, de azért hatalmas előnnyel indul az, akinek ilyen irányú végzettsége van. Továbbá rendkívül fontos szerepe van abban az esetben ha nyert ügye van a pálya munkának. Hiszen azt követően, hogy esetlegesen egy alapítvány elnyerte a kitűzött pályázatot, még nem ért végett a folyamat. Ezek után jönnek a tárgyalások, illetve az egyezkedések, amihez megint csak nagyon nagy szükség lehet egy közbeszerzési tanácsadó jelenlétére. Aki akárcsak egy ügyvéd képes vezetni a tárgyalásokat, a képviselt fél javára érvelni és a megfelelő irányba kifolyatni a tárgyalások menetét. Úgy gondolom rendkívül nagy segítséget tud nyújtani egy közbeszerzési tanácsadó jelenléte,

Ami nem a közbeszerzési tanácsadó munkaköre

Úgy gondolom, hogy ha már pár szóban beszéltünk arról, hogy mi tartozik a közbeszerzési tanácsadó munkakörébe, akkor arról is fontos pár szóban beszélni, hogy mi nem tartozik ide. Ugyanis gyakran előfordul, hogy olyan jellegű feladatokat is a közbeszerzési tanácsadó nyakába varrnak, ami még véletlenül sem az ő munkaköre. Gondolok itt például a leggyakoribb hibára, hogy magának a pályamunkának a megírását is rá bízzák. De téves feltételezés az, hogy ez az ő feladata lenne, ez a ajánlattevő feladata a közbeszerzési tanácsadó ezt maximum ellenőrízheti és rávilágíthat az esetlegesen felmerülő hibákra. Illetve tanácsot adhat, hogy hogyan kezdjék el a folyamatot, mire figyeljenek közben stb. de semmiképpen nem az ő munkakörébe tartozik az egész pályázat megírása. Hiszen sok esetben véget is ér a munkája azzal, hogy sikeres vagy éppen sikertelen lett a pályázat. Véleményem szerint egyébként is tisztább az, ha a konkrétan az alapító tagok készítik el a pályamunkát nem pedig egy külsős személy, akinek amúgy semmi köze az egész szervezethez.

A közbeszerzési tanácsadó előnyei

Véleményem szerint hatalmas könnyebbséget jelentett számunkra a közbeszerzési tanácsadó jelenléte, hiszen egyfajta biztos támaszpontot nyújtott nekünk az állandó jelenléte. Fontos volt, hogy mindig biztos segítséget jelentett nekünk az, hogy valakihez bármikor lehet fordulni, hiszen csúnyán fogalmazva, folyamatosan kéznél van. Továbbá a tárgyalásoknál mindenképpen hatalmas segítséget jelentett, hogy nem kellett ügyvédet fogadnunk, mivel az jelentősen meghosszabbította volna a folyamatot illetve anyagilag sem mindegy, hogy egy közbeszerzési tanácsadót alkalmazunk a pályázat ideje alatt állandóan, aki abszolút belelát a munkafolyamatba és szinte már teljességgel azonosulni tud vele, vagy pedig egyszerileg alkalmazunk egy számunkra és a munka profilunk számára egyaránt idegen ügyvédet.

Konklúzióképp mindenképpen nagyon hasznos egy közbeszerzési tanácsadó jelenléte a munkafolyamat teljes ideje alatt. Úgy gondolom, mind anyagilag, mind eredményileg abszolút visszatérülő az alkalmazása és a jelenléte egy ilyen jellegű projekt lemenedzselése alatt.