A legjobb homok árakat választottuk

Homok árakkal is kellett számolnunk az építkezés során

Számos költséggel számolni kell egy kertfelújítás során, ezért én már a tervezés során belevetettem magamat a témába. Először a sóder, a cement, a murva árakat vettem számításba, aztán jött a homok ár is természetesen. Nem is hinné az ember, hogy egy egyszerű udvar kialakítása milyen sok munkával jár, de most, ahogy a hintaágyamban írom ezt, a hosszú hetek munkája kifizetődni látszik. A kertünk csodás lett, és az alapos tervezésnek köszönhetően a lehető legjobb áron készült el. Ebben pedig nagy szerepe volt annak, hogy kikutattuk a legjobb murva, sóder, kavics és homok árakat.

A homok ár az alapanyag függvényében

Mint megtudtam, számos fajtája létezik annak, miből is lehet a homok, ami tulajdonképpen a kőzetek elszóródott pora, ezért is olyan széles spektrumú az alapanyag minősége. Általánosságban elmondható azonban, hogy a kvarc a legnépszerűbb, tehát a leggyakoribb előfordulású a homok minőségében. A kvarchomokban egyébként felfedezhető még különböző ásványi törmelék és mész is. A továbbiakban megkülönböztetünk még dolomithomokot, illetve magnetit- és arkóza-homokot is. Ennek tudatában máris könnyebb megállapítani, hogy milyen fajta homokra lenne inkább szükségünk, és így máris könnyebb lesz a homok árakat is belekalkulálni a felmerülő költségekbe.

A homokról és a homok árakról

A homokot mindenki ismeri gyermekkorából és a mindennapi életben is sűrűn kerül az utunkba, bár inkább a por jelzővel illetjük. Azonban teljesen tiszta homokot talán keveset láttunk még, hogyha nem teljesen új homokozóban játszottunk gyerekként vagy építkeztünk korábban. A homok remek és fontos építőanyag, és a felhasználási köre igen széles spektrumon mozog. Fontos azonban ismernünk néhány tényezőt a homokkal kapcsolatban, hogy biztosan a megfelelő terméket kapjuk kézhez a választás után. Kutatásaim során megtudtam, hogy a homok eredete viszonylag nehezen tárható fel, azonban nem lehetetlen. Ha csak nincs egy bizonyos hely, ahonnan jelképes módon szeretnénk homokot magunknak, akkor a homok ár aspektusából ez a tényező nem is fontos. Annál érdekesebb, hogy az apró szemekből álló anyag szemcsenagyságát is osztályozzuk. Hivatalosan a homok, mint egység nulla egész hatvanhárom ezred és kettő milliméter között mozog. Igen, ezért írtam ki betűvel, hogy érzékeltessem az ezrelés megnevezésével aprócska méretét. Talán az építőipar egyik legnagyobb fogása, hogy mindezt még képes kategóriákra osztani, és azok alapján árusítani a homokot. A homok árat természetesen nagyban befolyásolja, hogy milyen minőségre vágyunk. Minél kisebb szemű kategória közül szeretnénk választani, annál finomabb lesz a homok minősége. Ez nagyon jó lehet a homokozókhoz, vagy akár olyan helyen is az udvarban, ahol kifejezetten meztelen lábbal szeretnénk tartózkodni. Ilyen például az a futóhomok, amit az Alföldön bányásznak.

Homok árak a gyakorlatban

Mivel köbméterek rendeléséről van szó, alaposan át kell rágni a témát: mennyi homok is az annyi, amennyi elég, esetleg marad is későbbre, de még nem elég sok ahhoz, hogy az udvarban kényelmesen elférjen. Jó kérdés az, hogy a több néha jobb-e, ugyanis ha helyszűkében vagyunk az udvaron, akkor gondolkozzunk el, hány dombot bír el a terület, hiszen egy nagyobb átalakításnál a betonkészítéshez sóderre és cementre mindenképpen szükségünk van, de sokan még ezek mellett szeretik alkalmazni a különböző nagyságú kavicskeverékeket és a murvát is. Számomra azért volt fontos a szemcsék finomsága, mert a megrendelt homok egy részét egy nagy fából készült homokozóban szerettem volna felhasználni, míg a másik része több helyen is jól jött. Mint ahogy azt tapasztaltuk, a homok árak nagyon megérték, a homok alkalmasnak bizonyult többek között a finom betonozás során, ezzel kicsit spóroltunk a többi összetevőn is, illetve a ház oldalának vakolása során is hasznos összetevőnek bizonyult. A kertünk nagyon egyenletlen volt korábban, tele aprócska lyukakkal és kiemelkedésekkel. Eleinte próbáltuk közösen lehengerelni, de egy idő után világossá vált, hogy ez nem lesz megfelelő alap egy járdás rész kialakításához. Mivel viszonylag nagy területről volt szó, ezért házi megoldások annyira nem jöhettek szóba. Ekkor jutott eszembe, hogy rendelek homokot kitöltő anyagként, és ez vitt rá ténylegesen, hogy rendesen utánanézzek a homok áraknak, ami nagyon jól jött, mert megtudtam, hogy viszonylag olcsón, köbméterenként csupán néhány ezer forintért juthatok hozzá, és ezzel meg is oldódott a problémám, így nem kellett az egész újratervezést elengednem. Most tehát az összes betonfelület, illetve a kavicsok és a murva kocsibejáró alatt is homok aljzat található, amivel eddig nagyon meg is vagyok elégedve. Számunkra tehát nagyon előnyös volt, hogy a kedvező homok áraknak köszönhetően jó áron tudtuk felújítani és kialakítani a mostani kertünket. A megfelelő alapanyagoknak köszönhetően könnyedén haladtunk a felújítással, hogy a következő nyáron már az összes napos hónapot a kertben tölthessük.